Reda-tekniikkaa: Masrah ry:n workshop helmikuussa 2013

Tammikuun lopussa kopsahti sähköpostiin viesti: Tervetuloa Masrah ry:n jäseneksi. Hee, hyväksyivät tällaisen suhteellisen vähän aikaa tanssineenkin, minä kun olen aina pitänyt Masrahia lähinnä itämaisen tanssin ammattilaisten ja edistyneiden harrastajien yhdistyksenä. 🙂

Sihteeri Pirjo kyseli saman tien, olisinko kiinnostunut yhdistyksen workshopista, jonka aiheena oli Mahmoud Redan kehittämä tanssitekniikka. (Niille, jotka eivät kyseisen herran saavutuksia tunne: Mahmoud Reda on egyptiläiselle tanssille suunnilleen mitä Elias Lönnrot suomalaiselle kansanrunoudelle. Hyvä artikkeli hänestä löytyy esimerkiksi Tanssikeitaan sivuilta: Mahmoud Reda – egyptiläisen tanssin uranuurtaja.) Olinhan minä kiinnostunut, vaikka en ensimmäiselle kokoontumiskerralle pääsisikään – sen viikonlopun vietin vähän toisenlaisissa tunnelmissa, rockabilly-festivaaleilla Leppävirralla. Ilmoittauduin siis kurssille, sillä periaatteella että mitään en osaa, mutta voin aina oppia jotain.

Toisella kurssikerralla sitten olin jo mukana. Tunsin ennestään suunnilleen puolet muista osallistujista, joiden kaikkien tiesin olevan huomattavasti minua pitempään treenanneita. Mutta, perustekniikkaa ei voi koskaan harjoitella liikaa! Ensimmäisellä kerralla kurssin opettaja Tuija Rinne oli opettanut ryhmälle koreografianpätkän, joka sisälsi lukuisia Redan koreografioille tyypillisiä liikkeitä ja liikeyhdistelmiä, ja niitä oli nyt tarkoitus työstää ja pohdiskella ilman ohjaajaa. Muiden kurssilaisten avulla sain kiinni koreografiasta sen verran, että havaitsin useimpien elementtien olevan tuttuja, ainakin minun itämaisen tanssin opettajieni tyyli kun on melko Reda-pohjaista, ja yhden askelsarjan selvitin itselleni tunnin jälkeen kotona.

Kolmannella kerralla Tuija oli taas opettamassa; tällä kerralla käytiin läpi enimmäkseen käännöksiä ja arabeskeja. Tuija on hyvin tarkka opettaja, ja tekniikkatreeni oli erittäin valaisevaa. Jo seuraavalla viikkotunnilla yritin parhaani mukaan soveltaa “nenä kääntää” -oppia ympärimenoihin koreografiassa, todeten että homma vaatii vielä harjoitusta, eikä tietysti olisi pahitteeksi jos se keskivartalon tukipakettikin pysyisi koko ajan kasassa… Neljäs kurssikerta sisälsi taas edelliskerran oppien kertausta ja miettimistä ryhmän kesken.

Viides ja viimeinen kurssikerta sujui jälleen Tuijan ohjauksessa. Ympärimenoja, alas-ylös-askelsarjoja ja muutamia muita perusjuttuja, jotka vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta ovat itse asiassa kaikkea muuta. No, nyt ainakin tietää miten ne pitäisi tehdä, ja mihin omassa treenissä kannattaa kiinnittää huomiota. Toivottavasti vain saan pidettyä mielessäni kaiken oppimani…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s